RTÜK’ten Radyo ve Televizyona Şiddet Uyarısı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), radyo ve televizyonları şiddet içeren yayınların bir an önce durdurulması konusunda uyardı, aksi takdirde gerekli raporların hazırlanarak Üst Kurul gündemine alınacağı ve gereğinin yapılacağı vurgulandı.
RTÜK’ten yapılan açıklamada, ilgili kanuna göre yayın hizmetlerinin şiddeti özendirici veya yanıltıcı, faili, faili ve suç örgütlerini övücü, kabahat tekniklerini öğretici nitelikte olamayacağı hatırlatıldı.
Ayrıca açıklamada, radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlaki gelişimlerine zarar verebilecek tıbbi içerikli programların, zaman dilimlerinde patron sembolü kullanılsa bile yayınlanamayacağı hatırlatıldı. çocukların izleyebileceği. İlkelere aykırı yayınlar yapıldığının tespit edildiği belirtildi.
Haber bültenleri de dahil olmak üzere yeni nesil program ve dizilerde şiddetin her türünün ekranlarda yer aldığına dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
“Bireysel şiddet olaylarının, sanki tüm toplumda yaşanıyormuş gibi radyo ve televizyon yayınlarında sürekli yayınlanması Kanun’a aykırıdır. Şiddeti normal bir olaymış gibi göstermek, çocuk ve gençlerin şiddet görmelerine neden olmak ne ahlaki ne de insani bir davranıştır.” bu içeriklerden olumsuz etkilenerek şiddeti içselleştirmek ve topluma benimsetmeye çalışmak.
Söz konusu reyting beklentisiyle yapılan şiddet odaklı yayıncılık tavrı, hiçbir basın meslek ilkesine uymamaktadır. Ayrıca yayınlardaki şiddet sarmalı, tüm yayıncıların ortaklaşa imzaladığı ‘Görsel-İşitsel Yayın Etik İlkeleri’ne de aykırıdır. Söz konusu şiddet içeren kişisel olayların yayınlanması da mahkeme kararları ile yayın yasağı kapsamına alınmıştır.
“Bültenlerde yoğun şiddet haberlerine yer verilmesi kabul edilemez”
Açıklama şöyle devam etti:
“Ancak medya hizmet sağlayıcıların bu hassasiyeti göstermediği ortadadır. Özellikle halkın bilgi ihtiyacını karşılaması gereken bültenlerde şiddetli şiddet haberlerine yer verilmesi kabul edilebilir bir yayın politikası değildir. Kabul edilebilir bir yayın politikası değildir. Hiçbir denetime tabi olmayan sorumsuz sosyal medya paylaşımları üzerinden gösterilen münferit şiddet sahnelerinin rastgele seçilmesidir.Editör filtresinden geçmeden medyamızda kullanılması kabul edilemez.
Görsel-işitsel medya alanını düzenleyen ve denetleyen yayıncı kuruluş olarak davetimiz, şiddet konusu olan radyo ve televizyon yayınımıza bir an önce son verilmesidir. Aksi takdirde gerekli raporların hazırlanarak Üst Kurul gündemine alınacağını ve gereğinin yapılacağını hatırlatmak isteriz.”
Mahkeme yayın yasaklarına uyulmaması durumunda yaptırım uygulanacağının belirtildiği açıklamada, “Üst Kurul yönetimi maddeden kaynaklanan yaptırım gücünü kullanmadan önce diyalog yolunu tercih etmekte ancak yaptırımını kullanmaktan çekinmemektedir. uyarılarımıza kulak verilmediği takdirde, dikkate alınmasını rica eder, sorumlu yayıncılarımıza şükranlarımızı sunarız.” kelimeler yer aldı.